«Ақмола облысы білім басқармасының Есіл ауданы бойынша білім бөлімі Есіл қаласының № 2 жалпы орта білім беретін мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение «Общеобразовательная школа № 2 города Есиль отдела образования по Есильскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

 


Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Толық және дұрыс ұйымдастырылған тамақтану

21.10.2021

Толық және дұрыс ұйымдастырылған тамақтану
Толық және дұрыс ұйымдастырылған тамақтану ұзақ және толыққанды өмір сүрудің, көптеген аурулардың болмауының қажетті шарты болып табылады.

ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ ЕРЕЖЕЛЕРІ:
1. Бала әртүрлі тағамдарды жеуі керек. Баланың күнделікті рационында әртүрлі тамақ өнімдерінің шамамен 15 атауы болуы керек. Бір апта ішінде тамақтану рационына кемінде 30 түрлі тамақ өнімдері кіруі тиіс.
2. Күн сайын баланың диетасында келесі өнімдер болуы керек: ет, май, сүт, нан, жарма, жаңа піскен көкөністер мен жемістер. Бірқатар өнімдер: балық, жұмыртқа, қаймақ, сүзбе және басқа да ашытылған сүт өнімдері, ірімшік — күн сайын диетаға енгізілмеуі керек, бірақ апта ішінде олар 2-3 рет болуы керек.
3. Бала күніне кемінде 4 рет тамақтануы керек.

4. Йодталған тұзды ішу керек.
5. Маусымнан тыс уақытта (күз — қыс, қыс — көктем) бала тиісті жастағы балаларға ұсынылатын витаминді-минералды кешендерді алуы тиіс.
6. Оқушының диетасын " С " дәруменімен байыту үшін раушан жамбасының күнделікті отварын қабылдауды ұсынамыз.
7. Тамақтану тыныш жағдайда өтуі керек.
8. Егер балада дене салмағының жетіспеушілігі немесе артық болуы болса, бұл жағдайда баланың диетасы физикалық дамудың нормадан ауытқу дәрежесін ескере отырып түзетілуі керек.
9. Спортпен шұғылданатын оқушының тамақтану рационы дене жүктемесінің көлемін ескере отырып түзетілуі тиіс.

Тамақ нашар сіңіріледі (қабылдауға болмайды):
- Аштық сезімі болмаған кезде.
- Кезінде күшті шаршау.
- Ауру кезінде.
- Теріс эмоциялармен, алаңдаушылықпен және ашуланумен, қызғанышпен.
- Ауыр физикалық жұмысты бастамас бұрын.
- Қызып кету және қатты қалтырау кезінде.
- Асығыс кезде.
- Болмайды, ешқандай тамақты ішу керек.
- Тамақтан кейін тәттілерді жеуге болмайды, өйткені ас қорыту бітеліп, ашыту процесі басталады.

Ұсынымдар:
- Тамақтануда бәрі қалыпты болуы керек;
- Тамақ әр түрлі болуы керек;
- Тамақ жылы болуы керек;
- Тамақты мұқият шайнаңыз;
- Көкөністер мен жемістерді жеу;
- Күніне 3-4 рет тамақтану;
- Ұйықтар алдында тамақ ішпеңіз;
- Ысталған, қуырылған және ыстық емес;
- Жоқ, всухомятку;
- Тәттілерді аз жеу;
- Чипс, крекер және т. б. жеуге болмайды.

Дұрыс тамақтану-бұл майлар мен тұзды шектеу, жемістер, жарма, ірі ұн өнімдері, бұршақ дақылдары, майсыз сүт өнімдері, балық, майсыз ет рационында көбейту.

Сондай-ақ…
- Умеренность.
- Четырехразовый тамақ ішу.
- Алуан.
- Биологиялық пайдалылық.

АМАН-САУ БОЛЫҢЫЗ!!!



Добавить комментарий



Включить данные в подпись

Текст