Оқушы үшін дұрыс және дұрыс тамақтанудың маңыздылығын асыра бағалау қиын. Өсіп келе жатқан организм өзінің қалыпты дамуы үшін пайдалы микроэлементтер мен минералдардың көп мөлшерін алуы керек.
Студенттің дұрыс тамақтануын қамтамасыз ету және оны пайдалы тағамға үйрету қажет.
Дұрыс тамақтану принциптері:
* күн ішінде баланың энергия шығынын жабу үшін тамақпен бірге калория көп болуы керек;
* оқушының диетасы алмастырылмайтын және алмастырылмайтын қоректік заттармен (биологиялық маңызды элементтер)теңдестірілуі керек;
* бала ағзасының жеке ерекшеліктерін ескеру;
* оқушы баланың рационындағы ақуыздардың кем дегенде 60% - ы жануарлардан алынатын өнімдерден алынуы керек;
* оқушы үшін тамақпен бірге алынатын көмірсулардың мөлшері ақуыз немесе май мөлшерінен 4 есе көп болуы керек;
* жылдам көмірсулар (тәттілер) барлық көмірсулардың 10-20% - на дейін болуы керек;
* тамақтану режимі, баланың үнемі тамақтануы маңызды;
* оқушының рационына мыналар кіруі керек: нан, картоп, жарма. Ұн өнімдері ірі ұнға жақсы дайындалады;
* аптасына бір-екі рет диетаға балық, сондай-ақ аптасына кемінде 1 рет қызыл ет қосылуы керек;
* бұршақты аптасына 1-2 рет диетаға енгізу ұсынылады;
* көкөністер мен жемістердің бес порциясы болуы керек, бір порция: апельсин, алма, банан, басқа орташа жеміс,
Оқушы баланың ата-анасына кеңестер.
1. Бүкіл отбасы дұрыс тамақтанған жағдайда, ата-аналармен бірлескен тамақтану мектеп оқушысын дұрыс тамақтану принциптерімен таныстыруға көмектеседі. Балаңызға тағамның пайдалы екендігі және денсаулықты сақтау үшін тамақтанудың маңыздылығы туралы көбірек айтыңыз.
2. Егер бала мектепке тамақ әкелсе, ірімшік немесе пісірілген ет сэндвичтерін, бәліш, сүзбе, таңғыш, кәстрөл, жемістер, ірімшіктер, йогурттар ұсыныңыз. Жасаңыз да, қалай буып-түю және азық бала алатын, оны жеуге болады. Мұны істеу үшін Сіз арнайы контейнерлерді сатып алуыңыз керек, сонымен қатар бутербродтарды пленкаға ораңыз.
3. Балаларға майсыз тағамдарды бермеңіз, бірақ сүт өнімдерінің майсыз түрлеріне артықшылық беріңіз.